Monday, February 13, 2006

Εκπαιδευτική μέθοδος..

Εσείς οι εκπαιδευτικοί ή οι ψυχοπαιδαγωγοί τι λέτε περί αυτού του θέματος;

Δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης έχει δάσκαλο που χρησιμοποιεί σαν εκπαιδευτική αγωγή τις ..σφαλιάρες, τα τραβήγματα αυτιών και τις φάπες με βιβλία στο κεφάλι των παιδιών της γ' τάξης.
Οι γονείς έχουν αντιδράσει με διαμαρτυρίες, στον ίδιο (δυο τρεις προσπάθησαν και να του ορμήξουν) και στον διευθυντή του σχολείου.
Η απάντηση του δασκάλου είναι οτι το μέγεθος της σφαλιάρας είναι σαν χάδι (τα παιδιά επιμένουν πως πονάει και κάποια κλαίνε κιόλας), ή ότι ψεύδονται και ότι είναι κακομαθημένα και υπέρβάλλουν και πάνε και λένε στους γονείς τους πραγματα που δεν συμβαίνουν(Ύφος θυμωμένο κι έντονα παρεξηγημένο, μάτι άγριο που καρφώνει τα μάτια των παιδιών και λέει:-σε χτύπησα παιδίμου;;; δεν σε χτύπησα! Είδε κανείς να τον χτυπάω;;;! ).
Ο διευθυντής παίρνει το μέρος του δασκάλου και λέει στα παιδιά να μην λένε"ψέμματα" γιατί δεν τα χτυπάει απλώς τα χαϊδεύει και γιατί ετσι δημιουργούν άσχημες καταστάσεις με τους γονείς που έρχονται στο σχολείο και κάνουν και λένε τα διάφορα.
Αυτά.

Προσπάθησα να μην εκφράσω κανένα συναίσθημα κι απλά να καταθέσω την κατάσταση για να μην επηρεάσω κανέναν με την ευαισθησία μου επί του θέματος.

14 comments:

vangelakas said...

kali fasi.

loooooooooooooool!

Marina said...

Το ξύλο στο σχολείο έχει καταργηθεί. Ασχετο αν εφαρμοζόταν παλιά με ή χωρίς επιτυχία. Στη θέση σου θα μαζευόμασταν κάποιοι γονείς και θα κάναμε γραπτή σύσταση στο σχολείο, να συμμαζέψει τον χειροδικούντα δάσκαλο. Αν αποτύγχανε αυτό μπορείτε να ζητήσετε την απομάκρυνσή του απο το Υπουργείο Παιδείας.
Απαράδεκτο.

ViSta said...

ΒΕΒΑΙΩΣ και απαγορευεται η χειροδικια!!!!
ΒΕΒΑΙΩΣ και πρεπει οι γονεις να το αναφερουν στο σχολειο και στον διευθυντη ή στο συμβουλειο των δασκαλων.
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ πρεπει να σταματησει ο δασκαλος, αλλιως οι γονεις να μην σταματησουν τις ενεργειες τους.

Περισσυ εδω στο Düsseldorf καποια μαμα εδωσε ενα χαστουκι στην κορη της, 4, σε ενα παρτι και καποιοι απο τους γονεις την αναφερανε στην πολη η οποια της εκανε δικαστηριο, το οποιο το εχασε η μητερα, γιατι ΒΕΒΑΙΩΣ και δεν επιτρεπεται το ξυλο ανεξαρτητα βαρυτητας. Στην συγκεκριμμενη περιπτωση βρησκω όμως το δικαστηριο υπερβολικο. Θα μπορουσαν καλιστα να μιλησουν με την μητερα, η πολη να την ελεγχε και αν πραγματικα τιθεται θεμα συστηματικης κακοποιησης, τοτε βεβαιως να τιμωρηθει αλλα καλυτερα θα ηταν να γινουν ενεργειες προκειμενουν να συνετηθει νωριτερα.

Markos said...

Απαράδεκτο και ανόητη έως γελοία η απάντηση του Διευθυντή ότι πρόκειται ουσιαστικά για... χάδι.
Ένα χαστούκι ή ένα χτύπημα στο κεφάλι, δεν ορίζεται από το σωματικό πόνο που προκαλεί, αλλά από την αιτία του χτυπήματος.
Μπορεί να ακουμπήσεις απλά το μάγουλο κι αυτό να είναι άσκηση σωματικής βίας, ενώ μπορεί να χτυπήσεις και πάλι το μάγουλο κι αυτό να είναι επιβράβευση προσπάθειας !!!
Στην προκειμένη περίπτωση, από όσα περιγράφεις, πρόκειται για καραμπινάτη άσκηση σωματικής βίας και τόσο ο δάσκαλος όσο και ο Διευθυντής που τον καλύπτει, μπορούν να ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά.

Storyteller said...

Καλα, αν μου ελεγε κάτι τέτοιο το παιδι μου θα χειροδικούσα εγώ και με το παραπάνω στον "Δασκαλο". Μεγάλο μου παραπονο που ο "δάσκαλος" μου στην Δ΄δημοτικού μας τραβούσε απο τις φαβορίτες, και απο τα αυτια (του διπλανού μου, του Γιώργη του είχαν ξεκολήσει οι λοβοί και εκεί ο μ..... συνέχιζε να τα τραβάει)και τσίμπαγε τα μπουτια των κοριτσιών κάτω απο τις φούστες και ΚΑΝΕΙΣ γονιός δεν έκανε τίποτα παρ ολο που όλα τα παιδιά παραπονιόμασταν! Αντε πάλι...τσαντίστηκα!

nyctolouloudo said...

Ναι μεν οι σημερινοί εκπαιδευτικοί στις μεγάλες πόλεις αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα γιατί η συμπεριφορά των μαθητών είναι προβληματική, αλλά τα προβλήματα αυτά, δε λύνονται ούτε με το ξύλο, ούτε και με την γελοιοποιήση του μαθητή .
Ούτε για αστείο...
Οι εκπαιδευτικοί αυτοί είναι ακατάλληλοι και επικίνδυνοι και για τα παιδιά και για την εκπαίδευση.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, τι κάνει;

Ο εκπαιδευτικός εδώ προτού τον διορίσουν για ένα χρόνο είναι '' σε πρόβα''( referendar ). Τον προετοιμάζουν μέσα στο σχολείο, παρακολουθούν την συμπεριφορά του με τους μαθητές, τις αντιδράσεις του, την συνεργασία του με τους γονείς. θα περάσει μετά από εξετάσεις και άμα τις περάσει έχει το δικαίωμα του διορισμού.
εάν όχι..πάει μετά και ασπρίζει σπίτια!

Χθες, είδα ένα Doku για το Αφγανιστάν και ο δάσκαλος έδερνε αλύπητα ένα 7χρονο παιδάκι...

την καλημέρα μου!

Markos said...

Εδώ πάλι, η επιλογή των εκπαιδευτικών γίνεται με τυπικά αδιάβλητες εξετάσεις.
Αν (ξανα)εξεταστείς, μολονότι πτυχιούχος, στα μαθήματα της ειδικότητάς σου, και αν αποδείξεις ότι τα έχεις παπαγαλίσει καλά, (μπορείς να πας και στο φροντιστήριο να σου πουν και τα SOS) τότε είσαι άξιος δάσκαλος. Έστω κι αν είσαι ψυχωσικός ή αγοράφοβος. Αυτά είναι λεπτομέρειες.
Α, ναι.
Αυτό που κάνουμε έχει και όνομα.
Το έχουμε βαφτίσει ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ !!!!

αερικο said...

Να σκεφτειτε οτι ο συγκεκριμενος δασκαλος ηταν διευθυντης στην επιθεωρηση της πρωτοβαθμιας εκπαιδευσης για αρκετα χρονια..:-(
Συζητησεις με τον ιδιο και με τον διευθυντη εχουν γινει και σε "πολιτισμενο " επιπεδο και σε επιπεδο "λυντσαρισματος" Γραπτες καταγγελιες εχουν γινει απο γονεις που τα παιδια τους ηταν αποδεκτες της "αγαπης" του αλλα το συστημα μαλλον χωλαινει αρκεταααααα..λετε να τις πεταξαν σε κανα σκουπιδοτενεκε;;

vasvoe said...

δεν το πιστεύω!!

αλλά γιατί αν μην το πιστεύω; λες και δεν τα ξέρω;

ο αδερφός μου είχε μια τέτοια δασκάλα στο φροντιστήριο των αγγλικών που τους τράβαγε δυνατά το αυτί κι άλλα τέτοια παραδοσιακά συνετίσματα. Μόλις η ιδιοκτήτρια το πήρε χαμπάρι η συγκεκριμένη δασκάλα πήρε πόδι. Δεν θέλησε όμως να δώσει επέκταση στο θέμα και στο τέλος η ιδιοκτήτρια βρέθηκε... στα δικαστήρια για παράνομη απόλυση!

vasvoe said...

ναι, και για να επανέλθω στο θέμα, σαφέστατα το βρίσκω απαράδεκτο, ασυζητητί. Από όλες τις πλευρές. Αρχίζοντας από έναν τέτοιο "εκπαιδευτικό" μέχρι τον διευθυντή που εθελοτυφλεί ποιος ξέρει για ποιους λόγους, και μέχρι και τους γονείς που σε μια τέτοια κατάσταση και τέτοια προσπάθεια κουκουλώματος ακόμα δεν έχουν επαναστατήσει; κάνουν μηνύσεις; ειδοποιήσει το υπουργείο; αφού βλέπετε ότι στο σχολείο κάνουν τα στραβά μάτια, προχωρείστε το. τα παιδιά σας δεν χρειάζονται τέτοιες "εμπειρίες" ούτε τέτοια "χάδια" και σαφώς ούτε τον εκφοβισμό του δασκάλου.

Marina said...

Εφόσον λοιπόν όλοι κωφεύουν και τα παιδιά συνεχίζουν να τις τρώνε, για μόνη λύση βλέπω την προσφυγή στα ΜΜΕ. Κάποια αυτιά θα τραβηχθούν όχι των παιδιών αλλά των δασκάλων/διευθυντών. Ελπίζω να έχετε κρατήσει τα αντίγραφα των καταγγελιών σας που καταθέσατε.
Για να αλλάξει αυτή η χώρα μάλλον θέλει τον Ευαγγελλάτο της, δυστυχώς!

αερικο said...

Marina μου εχουν κρατηθει αντιγραφα και μαλιστα με την υπογραφη του υπαλληλου που τα παρελαβε.
Οι μονες κινησεις που εμειναν ειναι αυτη των μμε.
Τι εμαθα προχτες;; Αν ειμαστε καλα δηλαδη! Ο κος περι ου ο λογος εχει κανει και μεταπτυχιακα στην "ψυχοπαιδαγωγικη" !!!!!!!

Epicuros said...

Κάποτε το ξύλο στο σχολείο ήταν η νόρμα. Το ερώτημα δεν ήταν αν έδερνε ο δάσκαλος (όλοι έδερναν) αλλά πόσο άγρια έδερνε! Οι ίδιοι οι γονείς ζητούσαν από τους δασκάλους να δέρνουν γιατί κι οι ίδιοι έδερναν αλύπητα. Κάποτε, τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, ήμουν δάσκαλος της Αγγλικής σε, κοντινή στην Αθήνα, επαρχιακή πόλη. Οι γονείς έχονταν στον ιδιοκτήτη του φροντηστηρίου και του έλεγαν: "Δάσκαλε βάρ'το". Κι εκείνος μου έκανε, με τη σειρά του, τις ίδιες συστάσεις (ήταν άξεστος και απολίτιστος "δάσκαλος"). Από τότε κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι και σχεδόν το μόνο να θυμίζει εκείνη την εποχή είναι γνωστή η ταινία με τη Βουγιουκλάκη... Δεν συζητιέται ότι το ξύλο (γενικά η βία) είναι βάρβαρο παιδαγωγικό μέτρο. Αλλά είναι εκπληκτικό το πόσο έχει αλλάξει η νοοτροπία των ανθρώπων μέσα σε λίγες δεκαετίες!

αερικο said...

Επικουρε, ισως οι περισσοτεροι γονεις σημερα αφουγκραζονται τα παιδια τους και προσπαθουν να χρησιμοποιουν ποιοτικα τον χρονο τους..δεν ξερω ..μια σκεψη εκανα σαν μανα που ειμαι..