Tuesday, June 20, 2006

Των φρονίμων τα παιδιά..

Μάλλον προετοιμαζόμαστε για μετακόμιση σε άλλο πλανήτη! :-) Θα αντιγράψω επακριβώς ένα κείμενο που βρήκα σ' αυτή τη σελίδα:
"

«Κιβωτός του Νώε» για τα φυτά του κόσμου κατασκευάζεται στην Αρκτική

Η ζωή σε χρονοκάψουλα



To αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ θα παραμείνει ασφαλές ακόμα και σε περίπτωση παγκόσμιας καταστροφήςΑΠΕ

Όσλο: Μια υπόγεια εγκατάσταση όπου θα φυλάσσονται σπόροι από εκατομμύρια ποικιλίες καλλιεργούμενων φυτών ξεκίνησε να κατασκευάζεται τη Δευτέρα σε ένα απομονωμένο νορβηγικό νησί, ώστε να λειτουργήσει σαν Κιβωτός του Νώε στην περίπτωση παγκόσμιας καταστροφής.

Το τούνελ από ενισχυμένο τσιμέντο, σκαμμένο σε βάθος 70 μέτρων στην πλαγιά ενός βουνού στο έρημο νησί Σβάλμπαρντ, περίπου 1.000 χλμ από το Βόρειο Πόλο, θα προφυλάσσει για χιλιάδες χρόνια 1,5 δισεκατομμύρια σπόρους από τρία εκατομμύρια ποικιλίες καλλιεργήσιμων φυτών.

«Αυτή η τράπεζα σπόρων έχει παγκόσμια σημασία» σχολίασε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιενς Στόλτενμπεργκ στην τελετή θεμελίωσης, πάνω από τα φιορδ και τους παγετώνες του Σβάλμπαρντ. Μαζί του, οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας, της Δανίας, της Φινλανδίας και της Ισλανδίας.

Η εγκατάσταση, που αναμένεται να λειτουργήσει το 2007, θα ελέγχεται με τηλεχειρισμό από τη Νορβηγία, ενώ το όλο πρόγραμμα θα διαχειρίζεται το Παγκόσμιο Ίδρυμα Ποικιλότητας Καλλιεργειών, με έδρα τη Ρώμη. Στους φορείς που μετέχουν περιλαμβάνεται επίσης ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Οι σπόροι θα φυλάσσονται σε θερμοκρασία -18 βαθμών Κελσίου, τη βέλτιστη θερμοκρασία για τη διατήρησή τους. Ακόμα όμως και στην περίπτωση βλάβης των ψυκτικών μηχανισμών, τα δείγματα θα παραμένουν κάτω από τους 0 βαθμούς χάρη στους παγετώνες που καλύπτουν το βουνό.

Σε περίπτωση καταστροφικών ασθενειών στις καλλιέργειες, άλλων φυσικών καταστροφών ή πολέμων, κάθε χώρα θα μπορεί να ζητά από την τράπεζα σπόρους ώστε να αντικαταστήσει χαμένες ποικιλίες.

Όπως σχολιάζει εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Ιδρύματος Ποικιλότητας των Καλλιεργειών, οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και η γενοκτονία της Ρουάντα το 1994, οδήγησαν στην εξαφάνιση δεκάδων σημαντικών φυτών που καλλιεργούνταν στις περιοχές αυτές. Χάρη στην κατεψυγμένη κιβωτό του Σβάλμπαρντ, αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί, είπε. "

8 comments:

Markos said...

Αμ και στον άλλο πλανήτη που θα πάμε, τα ίδια θα κάνουμε, μια και θα πάρουμε μαζί μας και τον ... πωπό μας :-)))))
Καλησπέρα

nyctolouloudo said...

ωραία η ιδέα αλλά δε...με αυτόν τον ρυθμό της καταστροφής σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχει ούτε κουνούπι...

Σταυρούλα said...

Μόνο νέους σπόρους θα περιέχει;Νέα μυαλά δε θα ΄χει;
Ε, τότε είναι καταδικασμένος κι ο νέος κόσμος!

~~kindergarden teacher ~~ said...

...αγχώθηκαααααααααααα,,ο πόλεμος των ...σπόρων.... θα γίνεται μετά!!

mortaki said...

Πάω να παραγγείλω τον κλώνο μου...

αερικο said...

Κι εγω φευγω διακοπες την Κυριακη για μια βδομαδα! :-)))))))
(..ποσες φορες το ειπα εε;; :-)))

Curtain Cleaning Lakeland said...

Thhis is a great post

Curtain Cleaning Lakeland said...

Thanks for posting thiis